Veleposlaništvo RS Brasilia /O Veleposlaništvu /

O VELEPOSLANIŠTVU

Dobrodošli na spletnih straneh Veleposlaništva Slovenije v Brasilii, na katerih lahko najdete pregled nekaterih naših aktivnosti, zlasti pomembnih za dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo in pomembnejših dogodkov v organizaciji ali so-organizaciji veleposlaništva.

Spletna stran ponuja kratke informacije o političnem, ekonomskem in kulturnem sodelovanju ter sodelovanju na področju znanosti, tehnologije in inovacij med državama. Prav tako so dosegljive  konzularne in vizumske informacije ter najpomembnejše spletne povezave. 

 

Na fotografiji: Veleposlanik Alain Brian Bergant ob predaji poverilnih pisem brazilski predsednici Dilmi Rousseff 4. 11. 2015. V ozadju brazilski zunanji minister Mauro Vieira.

Slovenija je zaradi vse večje vloge Brazilije v mednarodni skupnosti, kakor tudi zaradi možnosti gospodarskega sodelovanja, veleposlaništvo v Braziliji odprla 23. marca 2010. Veleposlaništvo od 4. novembra 2015 vodi Alain Brian Bergant, ki je drugi rezidenčni veleposlanik Slovenije v Braziliji. Prva rezidenčna veleposlanica Slovenije je bila Milena Šmit od oktobra 2010 do septembra 2015. Pred odprtjem  slovenskega veleposlaništva so bili slovenski veleposlaniki v Braziliji akreditirani nerezidenčno, na zadnje iz Buenos Airesa.

V okviru Veleposlaništva Republike Slovenije v Braziliji deluje tudi dislocirani gospodarski oddelek veleposlaništva v Sao Paulu, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Na območju Brazilije  delujejo trije slovenski konzulati, na čelu s častnim konzulom, in sicer v Săo Paulu (Zvezna država Săo Paulo), Belo Horizonteju (Zvezna država Minas Gerais) in Recifeju (Zvezna država Pernambuco)

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Brasilii je poleg Brazilije pristojno tudi za Bolivijo, Ekvador, Kolumbijo in Venezuelo.